Kategóriák

Termékajánló

Attila Hotel Budapest

 

Hírek

2020.06.04

Termék részletekTransylmánia: Tizenkettő

Transylmánia: Tizenkettő
3 690 Ft
Itt van a tizenkétéves zenekar új, XII (tizenkettő) című, tizenkét dalt tartalmazó albuma.

1. Magasan repül a daru
Ez az a dal, ami így ebben a megszólalásban szöveg nélkül is hat. Ha csak a zenére figyelünk, ahogy Máthé Melinda hangja egybeolvad a hangszerekkel, s jópárszor egymás után meghallgatjuk, kocsiban, otthon, munkahelyen vagy bárhol, hát, biztos, hogy könnyebb lesz a napunk.

2. Kis kece lányom
Ez az a népdal, amire meghallgatás nélkül rámondaná az ember, hogy hát már annyian megcsinálták. Lehet. De nem így. Itt ugyanis teljesen új értelmet kap a dal. Gyönyörű gitártémákkal, gyermekénekekkel tarkítva.

3. Hun ima
Csönye énekel. Ilyen ősi témához igen, az ő hangja való. Erős dal. Zeneileg is, szövegileg is, ami eredetileg a kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima!

4. Erdély körül van kerítve
Zseniálisan összeérettek a hangszerek a dalban. A népi hangszerek a rockzenei hangszerekkel olyan egyedi TM-ízű egyveleget alkotnak, hogy aki behunyja a szemét, szinte maga előtt látja az erdélyi helyeket, s egy képzeletbeli utazást tehet.

5. Repülj, madár, repülj!
Zenei hatásilag megint egy olyan dal, mint a lemezen az első, rendkívül kifinomult, kidolgozott, precíz, nyugtató hatású. Karácson Zsolt dob-cin érintéseit szinte látni lehet, de a többi hangszer is szinte elringat minket e dalban. Nagyon összeérett dal.

6. Régi magyar áldás
Egyik TransylMania-lemez sem egyforma, mégis mindegyik felismerhetően TransylMania, s mindegyik lemezen van egy dal, ami egy TM-himnusz lehet. Ezen a lemezen ezt a dal az. Eredetileg Csönye énekelte, majd a lemezen már Máthé Melinda teszi. Jól tette, mert gyönyörű e dal vele is, s szintén besegítenek a kislányok is az énekbe. A dal szövege szintén közismert, visszanyúl a régi ősi gyökereinkhez, s bizony az onnan vett áldás jelenünkre s talán jövőnkre is kihathat.

7. Vizek, ha találkoznak
Gyönyörű hegedűjáték van ebben a dalban. Csönye énekli, szöveget is ő írta. A sok hamis ígéret ürességeire, s az ettől keletkezett űrre-hiányra utaló kemény szövege van a dalnak, ami jelenkorunkat sajnos jellemzi. De ha csak a zenére figyelünk, akkor valójában előttünk vannak ama patakok, amelyek csorgadoznak valahol a hegyoldalban.

8. Széllyel tündökleni
Balassi Bálint megszólalása transylmaniásan. Aki ezt hallgatva nem pattan táncra, annak nincs a lelkében dal. Röviden, tömören, de lényegre törően.

9. Más lett a dal
Köszönetnyilvánítás. Csönye basszusjátéka, a fuvola, s minden hangszer megszólalása ízig-vérig TransylMania, egy nagyon érett dal, de egy köszönethez ez is illik. Arról a pillanatról szól, amikor az úton megállunk, visszanézünk, s köszönetet mondunk a Jóistennek. Na de ez a lemez lényegi üzenete is.

10. Tíz év
Egy régebbi dal, abból az időből, amikor 10 éves lett a zenekar. Természetesen felkerült a dal ezen új albumra is. Szintén egy játékos, bulizós dal, de milyen is lehetne egy ünneplős dal. A szöveg viszont egy hitvallás.

11. Kelet felől
Hát, ha a TransylMania tud slágert írni, akkor ez a dal slágergyanús. Ezt szintén csak úgy lehet hallgatni, hogy hangot rá, s énekelni a szöveget együtt a zenekarral. Egy igazi pörgős, ropogós, érett Transylmania-dal.

12. Hiszünk Erdélyben
Egy hitvallás és egy ima is egyben, nem is záródhatna másképp a lemez, zeneileg is visszautal az egységre, a kerek egészre, hiszen „ismerős dallamok” kerülnek elő a régmúltból, de új szöveggel-üzenettel.
  • Cikkszám
    508797