Termékajánló

Partnereink

Szállítási módok-árak.

 

Hírek

2020.06.04

Termék részletek



Múltunkról utódainknak l-ll. : László Gyula

Múltunkról utódainknak l-ll. : László Gyula
9 980 Ft

 

Két kötet

Oldalszám: 1044
Kötés: vászon kötés védőborítóval
Vértesszőlőstől Pusztaszerig
Őstörténetünk legkorábbi szakaszai
Őstörténetünk
Őseinkről
Hunor és Magyar nyomában
A honfoglalókról
A "kettős honfoglalás"
Számadás népünkről
Árpád népe

 

A kiváló régészprofesszor életművének legjelentősebb munkáit tartalmazzák a kötetek, a kettős honfoglalástól Árpán népéig.

 

"Az a kilenc könyv, amelynek szövegét így egybekötve olvashatja az érdeklődő, szinte hogy életrajzi keresztmetszetem is."
 
László Gyula (1910-1998) Széchenyi-díjas magyar régész-történész, képzőművész, egyetemi tanár, a kettős-honfoglalás elmélet kidolgozója. A Magyar Képzőművészeti Főiskolai tanulmányait 1933-ban végezte el. Tanárai közt olyan neves művészek voltak, mint Rudnay Gyula, Réti István, Csók István, Glatz Oszkár, Lyka Károly. Művészettörténet, néprajz, magyar, földrajz, régészet szakot hallgatott. 1935-ben a budapesti tudományegyetemen bölcsészdoktori oklevelet szerzett. A Nemzeti Múzeum középkori osztályának vezetője. Tanulmányúton Londonban, Rómában, Párizsban, és Firenzében, Görögországban. 1940–1949 között Kolozsvárott volt egyetemi tanár. Székelyföldön népdalokat tanult, fejfákat, bútorokat rajzolt, festett. Ezenkívül kortársairól mintegy 600 portrét rajzolt és festett. Megtanulta a bronz-, kő-, és faszobrászatot, valamint a terrakotta- és éremkészítést is. Miután visszatért Budapestre, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítások ügyeivel foglalkozott, 1957 és 1980 között a budapesti tudományegyetem tanára, tanszékvezetője volt. 1980-ban nyugdíjba vonult. A 1960-as évek közepén dolgozta ki a kettős honfoglalás elméletét, majd a szvidéri-elméletként ismertté vált eredet-elméletet.
  • Cikkszám
    756066