Termékajánló

Partnereink

Szállítási módok-árak.

 

Hírek

2020.06.04

Termék részletekA Magyar Királyi légierő képes krónikája - Gőgh Gábor, Monostori Péter

-21%
A Magyar Királyi légierő képes krónikája - Gőgh Gábor, Monostori Péter
  • A Magyar Királyi légierő képes krónikája - Gőgh Gábor, Monostori Péter
  • A Magyar Királyi légierő képes krónikája - Gőgh Gábor, Monostori Péter
  • A Magyar Királyi légierő képes krónikája - Gőgh Gábor, Monostori Péter
  • A Magyar Királyi légierő képes krónikája - Gőgh Gábor, Monostori Péter
  • A Magyar Királyi légierő képes krónikája - Gőgh Gábor, Monostori Péter
25 000 Ft
Akció: 19 800 Ft
Kezdete: 2023.08.22   A készlet erejéig!


Oldalszám: 648
Méret: A/4
Keménykötés.

"Volt idő, amikor egy-egy ünnepi vasárnapon a budaörsi reptéren hatalmas tömeg gyülekezett, és várta a légiparádé kezdetét.

Feszülten fürkészte a fegyelmezett kötelékek megérkezését, majd a műrepülők hajmeresztő figuráit, végezetül, hogy gépből kiszállva megpillanthassa a bőrruhás, bátor pilótákat.

Ezeken a légibemutatókon érdeklődők és kíváncsiskodók sokasága gyűlt össze.

Hála nekik, kiváló fényképek és pótolhatatlan filmfelvételek készültek eme rendkívüli látványosságokról.

Könyvünk ismét visszarepíti az olvasót az időben, és - hagyományainkhoz híven - olyan helyszínekre viszi el, ahova még akkoriban sem juthatott be a kíváncsiskodó.

A vakmerő magyar pilótákkal felemelkedve, együtt repülhetünk és vehetünk részt a légiharcaikban, s megtudhatjuk, hogy mi is történt valójában a frontokon, és a számtalan irigylésre méltó légigyőzelmeik során.
Több év kutatásának eredményét osztják meg a szerzők az olvasóval, amikor ezúttal is fotókkal idézik fel és mutatják be a Magyar királyi Légierő történetét, azon belül békebeli és háborús mindennapjait.
A kötet különlegessége, hogy egyszerre a korszak hazai légierejét bemutató monográfia és több mint ezer korabeli válogatott fotóból összeállított képes album.

A történet fonalát többségében eddig még publikálatlan képanyag illusztrálja. Nehéz volt a fényképek között válogatni, de a lehetőségekhez képest a legjobb, leglátványosabb fotók keltik életre az egységtörténetet, számos egykorú eredeti dokumentummal kiegészítve.
A témában ezidáig megjelent leggazdagabb képanyag mellett feltárul a Magyar Királyi Légierő múltja, megismerhetjük a két háború és a köztes, pontosabban a ""rejtés"" időszakában is működő fegyvernemet. Kötetünk bemutatja vitéz Háry László ezredesnek, az önálló magyar légierő első parancsnokának, majd az őt követő parancsnokoknak és elöljáróknak szervezési munkáját, a tilalmakból fakadó létezés nehézségeit, amellyel az első háborús légierőnk romjaiból ismét felállították a ""rejtett"", majd 1939-től a Magyar királyi Honvéd Légierőt.
A békeidőben megtartott parádék, majd a háborús frontszolgálatok mellett a fő hangsúlyt a géptípusok iskolapadban történő magismerésére, az elméleti ismeretanyag elsajátítása, majd az ezt követő berepülésének bemutatására helyezzük. Tesszük könyvünkben mindezt azért, mert pilótáink kiképzése és mindennapi tevékenységének ezen része rejtve maradt a kíváncsi szemek elől még a saját korában is. A hazai és külhoni ki- és átképzésük helyszínei, ezek minden adata és körülménye szigorú szolgálati titoknak minősült.
A több mint ötven esztendőt felölelő történet hitelességét az a precíz levéltári kutatómunka támasztja alá, melynek során a hajdani pilótáink kézzel írott visszaemlékezései alapján elevenednek meg sorsdöntő pillanatok. Így idézzük fel többek között a számunkra oly szomorú és nemzetünk további sorsát meghatározó 1942. augusztus 20-a tragikus eseményeit is.
A szerzők kézen fogják az olvasót és végigvezetik a frontközeli tábori repülőterek en, kiképző központokon és szolgálati helyeken. Bemutatják pilótáink készenléti szolgálatban eltöltött egy napját. Elkísérik vadászpilótáinkat egy harci bevetésre, légi megfigyelőinket egy felderítésre, vagy az újoncokat a pilótatanfolyamok helyszíneire. Képzeletben felszállhatunk akár a magyar gyártású Mávag-Héja, vagy a legendás Messerschmitt repülőgépekkel is.
Megismerhetjük mindkét „nagy” háború leghíresebb vadászrepülő-századait, akik a frontszolgálat embert próbáló viszontagságait a saját bőrükön tapasztalhatták meg, majd akik hazánk légterének védelmét a levegőből látták el az 1944-től egyre fokozódó erősségű terrorbombázásokkal szemben. Nyomon követhetjük a repülőszázadaink felállítását, légi zászlóaljaink korszerűsödését és az orosz frontra kivezényelt, - a szárazföldi alakulatainkat támogató légierőnket. Mindezek mellett képet kaphatunk még a rejtés idején kiemelten fontos szerepet betöltő Légügyi Hivatal működéséről. (...)"" (a Kiadó)"

  • Cikkszám
    588578