Termékajánló

Partnereink

Szállítási módok-árak.

 

Hírek

2020.06.04

Termék részletekAz üveghegyeken innen -Szondi Miklós

-9%
Az üveghegyeken innen -Szondi Miklós
990 Ft
Akció: 900 Ft
Kezdete: 2023.08.22   A készlet erejéig!
Kárpát-medencei ősiségünk 18 színben bemutatva rajzban és versben. Ebből áll össze ez a 40 oldalas, színes könyvecske, ami minden korosztálynak készült.

„Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, az óperenciás tengeren is túl, még az üveghegyeken is túl…” Megannyi mesénk kezdőmondata ez. Első hallásra földrajzi távolságokat sejtet ez a mondat, azonban az üveghegyekről elmondhatjuk, hogy azok bizony időbeli távolságokat is jelenthetnek, azt hangsúlyozva, hogy az esemény milyen nagyon-nagyon messzi időkben történt. A jégkorszakok idején Európa északi részét teljesen befedő, helyenként akár kilométeres vastagságú (égig érő!) jégtakaró megnevezéséről lehet szó. A jég áttetszőségét ismerve természetes, hogy a mesélő ezeket üveghegyeknek láttatta.

Ismeretes, hogy a mesék eredetileg a felnőtteknek szóló jelképes (ezért meseszerű) történetek voltak. A bennük szereplőkkel a régmúlt történéseit és az ezekből levonható erkölcsi tanulságokat, tanításokat hagyományozták szájról-szájra. Ebben a könyvecskében azon életképekből szerepel néhány, amik ott történtek, ahol a meséinket továbbadták, mégpedig az üveghegyeken innen, a Kárpát-medencében és az innen kisugárzó, vele szerves egységben lévő területeken.

Ma már tudjuk, hogy a jégkorszakok ideje alatt a Kárpát-medence folyamatosan emberlakta terület volt. Az utóbbi 12 millió évből látható e könyvecskében egy szűk bemutató, de – hogy a jeges példánál maradjunk – ez mindössze csak a jéghegy csúcsa!

Köszönöm Bedőcs Zsolt aprólékos, gyönyörű rajzait, Szőke István Atilla nagyszerű verssorait és Mészáros Arnold szín- és formaösszeállítását.

Köszönettel,
Szondi Miklós
  • Cikkszám
    256759