Termékajánló

Partnereink

Szállítási módok-árak.

 

Hírek

2020.06.04

Termék részletekErnst Nolte- A fasizmus korszaka

-25%
Ernst Nolte- A fasizmus korszaka
  • Ernst Nolte- A fasizmus korszaka
  • Ernst Nolte- A fasizmus korszaka
  • Ernst Nolte- A fasizmus korszaka
  • Ernst Nolte- A fasizmus korszaka
  • Ernst Nolte- A fasizmus korszaka
  • Ernst Nolte- A fasizmus korszaka
  • Ernst Nolte- A fasizmus korszaka
5 200 Ft
Akció: 3 900 Ft
Kezdete: 2023.08.22   A készlet erejéig!

 

670 Oldal.

 

Nolte ​könyve alapmű: a fasizmus korszakának megértéséhez, gyökereinek föltárásához jelent nélkülözhetetlen segítséget.

A XX. század történelmét nem tudjuk megérteni a totalitarizmusokhoz vezető út nélkül. Ehhez a megértéshez ad rendkívül fontos támpontokat A fasizmus korszaka.

Ez a mű 1963-ban jelent meg, komoly vitákat váltott ki, és jelentősen hozzájárult egy azóta sokszorosan termékenynek bizonyult folyamathoz. E folyamat lényege az, hogy szellemi értelemben csak azt tudjuk formálni, befolyásolni, irányítani, amit a maga teljes bonyolultságában föltárunk, és minden irracionalizmusával együtt megpróbálunk megérteni.

Magyarországon a fasizmusról nemigen létezhetett nyílt légkörű diskurzus azokban az esztendőkben, amikor Nolte műve különböző nyelveken, a világ demokratikus országaiban sorra megjelent. Ezekben az országokban már a hatvanas években elindulhattak a tisztázás és a tisztázódás folyamatai, melyek hozzájárultak az egészséges, a múlttal szembenézni képes, annak súlyát vállalni tudó nemzeti tudat kialakulásához és a reális önértékeléshez.

Ernst Nolte műve nem csak a fasizmus jelenségét, hanem hangsúlyosan az eredetét, kialakulását, gyökereinek elágazását is vizsgálja. Önmagáért helytálló tudományos munka: elemzéseinek tisztasága, átláthatósága, vizsgálódásainak filozófiai megalapozottsága zárójelbe képes tenni azt a tényt, hogy bizony négy évtizedes késéssel érkezett meg hozzánk, noha ezt a könyvet egyetlen, a fasizmussal foglalkozó szakmunka sem kerülheti meg.

A szerző három országban vizsgálja a fasizmus jelenségét és gyökereit. Németországban, Olaszországban és Franciaországban. Kutatásai alapján arra a következtetésre jut, hogy az európai fasizmus egyáltalán nem koncentrálódott Németországra, sőt, ha az eredetet nézzük, akkor korai formájában más országokban erőteljesebben volt jelen.

Nolte rendkívül fölkészült, okfejtései higgadtak, elmélyedésre ösztönöznek. Hogy Magyarországon a hatvanas években nem jelenhetett meg, az érthető. A marxista történetírásra és filozófiára pontosan az ilyen típusú, széles látókörű, higgadt és elegáns, gondolkodtató könyvek voltak veszélyesek. Ám hogy később, a nyolcvanas évek végén vagy a kilencvenes években elején miért nem láthatott napvilágot, arra már nehezebb lenne választ adni.

Ez a könyv arra is bizonyíték, hogy bárhogyan alakulnak is az ideológiai frontok, a tudomány terrénuma és a jelentős mű üzenete az elvonatkoztatásnak egy magasabb síkján helyezkedik el. Nolte művével nem azért nehéz vitatkozni, mert más koncepció az övével szemben nem képzelhető el, és nem is azért, mert állításai rendkívül jól behatároltak, s ha megengedőek vagy feltételesek, akkor is nagyon határozottak, hanem mert okfejtéseinek természetével, bizonyításaival és a fölsorakoztatott jelentős tényanyaggal az olvasóját inkább gondolkodásra, mint ellentmondásra serkenti. Műve modell is, a befektetett munka, a tudományos apparátus és a szellemi igény ritka együttese. Bízzunk abban, hogy klisé-mentessége automatikusan hárítani fogja a hazai gyakorlatból oly jól ismert, klisékkel terhelt megközelítéseket és értékeléseket.

  • Cikkszám
    271161