Termékajánló

Partnereink

Szállítási módok-árak.

 

Hírek

2020.06.04

Termék részletekGyermekvilág Esztelneken-Gazdag Klára

-8%
Gyermekvilág Esztelneken-Gazdag Klára
5 900 Ft
Akció: 5 400 Ft
Kezdete: 2023.08.22   A készlet erejéig!

490 oldal.

Esztelnek (románul Estelnic) falu Erdélyben, Kovászna megyében. 2005-ig közigazgatásilag Kézdiszentkereszthez tartozott, azóta önálló. Hozzá tartozik a szomszédos Kurtapatak is.

Kézdivásárhelytől 13 km-re északkeletre, a Nemere-hegység délnyugati előterében, az Esztelnek-patak völgyében fekszik...

A gyermekek világa iránti érdeklődésem sepsiszentgyörgyi muzeológusi munkámban gyökerezik.

Itt kerültem szemtől szembe két újabb néprajzi tárgycsoport leltározása, rendszerezése és kiállítása során a gyermekek hagyományos tárgyi és szellemi műveltségjavainak jelentős hányadával.

• Az egyik, a Jóbarát című gyermeklap fiatal olvasótábora által létrehozott játék-gyűjtemény a romániai magyar gyermekek játékkészletének gazdagságáról, változatosságáról, valamint táji eltéréseiről tájékoztatott.

• A másik, a Dolgozó Nő pályázatára készült félszáznyi gyermekruha, illetve csecsemő kelengye pedig az öltöztetésük módjából nyújtott ízelítőt.

Kíváncsiságom csakhamar meghaladta a múzeumi forrásokat, s kiterjedt a gyermekek egész hagyományos világára: anyagi és szellemi műveltségére, életformájára, a családban és a falu társadalmában elfoglalt helyére, a nevelés, nevelődés és hagyományozódás egész folyamatára...

  • Cikkszám
    733274