Termékajánló

Partnereink

Szállítási módok-árak.

 

Hírek

2020.06.04

Termék részletekMesterházy Zsolt- Honfoglalások kora AVAGY A KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPEK ÖSSZEOLVADÁSÁNAK TÖRTÉNETE/(KR. E. 2200 - KR. U. 1250)

Mesterházy Zsolt- Honfoglalások kora AVAGY A KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPEK ÖSSZEOLVADÁSÁNAK TÖRTÉNETE/(KR. E. 2200 - KR. U. 1250)
7 000 Ft

 

Eddig két honfoglalásról (670 és 895), a nevezetes László Gyula-féle „kettős honfoglalásról" volt csak tudomásunk. Mesterházy Zsolt ennél jóval nagyobb időtávot vizsgált át, s a régészeti közlésekből tételesen kimutatja e könyvében, hogy Kr. e. 2.000 és IV. Béla ideje között 60-nál is több keleti eredetű honfoglalás zajlott le a Kárpát-medencében. De mi történt a telepesekkel? „A kérdés úgy merül fel - írja a szerző -, hogy az eredeti műveltség elég erős-e ahhoz, hogy a bejövő, betelepülő népeket magába olvassza, vagy esetleg felszámolódik abban." A válasz tisztán kirajzolódik: az új telepesek jelképei századokig kimutathatók a régészeti anyagokban, míg minden új lassan fel nem oldódik a helyiek műveltségében és nyelvében. De a mindenkit rendre magukba olvasztó őshonosok is felderíthetőek mind a mai napig, ha jó szemmel közelítünk a hagyatékhoz.

  • Cikkszám
    473037