Termékajánló

Partnereink

Szállítási módok-árak.

 

Hírek

2020.06.04

Termék részletekPÁNCÉLOSOK A BUDAPESTI CSATÁBAN- Számvéber Norbert

-11%
PÁNCÉLOSOK A BUDAPESTI CSATÁBAN- Számvéber Norbert
  • PÁNCÉLOSOK A BUDAPESTI CSATÁBAN- Számvéber Norbert
  • PÁNCÉLOSOK A BUDAPESTI CSATÁBAN- Számvéber Norbert
  • PÁNCÉLOSOK A BUDAPESTI CSATÁBAN- Számvéber Norbert
  • PÁNCÉLOSOK A BUDAPESTI CSATÁBAN- Számvéber Norbert
  • PÁNCÉLOSOK A BUDAPESTI CSATÁBAN- Számvéber Norbert
6 300 Ft
Akció: 5 600 Ft
Kezdete: 2023.12.04   A készlet erejéig!

834 oldal.
Keménytáblás.

Egyedülálló könyvet tarthat kezében az Olvasó: egy kötetet, mely a második világháború egyik legfontosabb hadművelete, az 1944–1945. évi budapesti ostrom előzményeit és menetét tárgyalja a páncélos-hadviselés szempontjából.

1944 őszén Budapestre megérkezett a történelem – szokása szerint ágyúszóval és ezúttal már lánctalpon. Október végére nem csak a magyar kiugrási kísérlet vallott már kudarcot, az is kiderült, hogy hazánk végig fogja harcolni és szenvedni a háborút, sőt az is bizonyossá vált, hogy Európában a küzdelem jócskán át fog nyúlni az 1945-ös esztendőre.


Nyugaton szeptember végén kudarcba fulladt a „Market Garden” hadművelet, amely egy merész légideszant-kísérlet volt a háború gyors befejezésére, és így a szövetségesek hosszú küzdelemre kényszerültek a harmadik birodalom határvidékén.

Keleten a szovjet hadsereg a hadszíntér stratégiai főirányában, a Germán–lengyel-alföldön elakadt Lengyelország közepén.

A mellékirányban eközben augusztusban kijutott a magyar Alföldre, és bár Debrecen térségében kisebb vereséget szenvedett, Sztálin még reménykedett abban, hogy gyorsan elfoglalhatja Budapestet, és 1944-ben kijuthat Bécs előterébe. Nem így történt, amiben nagy szerepe volt a Budapestért folytatott harcoknak.
A jelen kötet a könyv második, jelentősen bővített kiadása, amelynek megjelentetését elsősorban az tette szükségessé, hogy az utóbbi években számtalan elsődleges forrás vált kutathatóvá. Nem csupán a szovjet csapatok és parancsnokságok eddig ismeretlen dokumentumai tartalmaznak sok új adatot, hanem a zsákmányolt német iratok is.

Ezek feldolgozásával a korábbiaknál is részletesebb képet kaphatunk a magyar főváros körül és annak területén 1944. október vége és 1945. február közepe között megvívott páncélosösszecsapásokról.

A sok részlet kirajzolja a teljes képet: az utolsó háborús év hadviselésének számos lényeges összefüggése válik érthetővé ebből a különleges könyvből.

  • Cikkszám
    505391