Kategóriák

Termékajánló

Partnereink

Szállítási módok-árak.

 

Hírek

2020.06.04

Naptár

";
2020.03.01 12:33
Horthy

„Nem beszélni, hanem cselekedni jöttem!” (Horthy Miklós)

MA 100 ÉVE VÁLASZTOTTÁK
HORTHY MIKLÓST MAGYARORSZÁG KORMÁNYZÓJÁVÁ!

100 esztendeje, 1920. március 1-én a Nemzetgyűlés elsöprő többséggel választotta meg Magyarország kormányzójává nagybányai Horthy Miklóst, a nemzeti hadsereg fővezérét.

A kormányzói tisztre, bár egyes hagyományos politikai körök gróf Apponyi Albert jelölését is javaslatba hozták valójában a hadsereg fővezére, Horthy Miklós volt az egyetlen reális jelölt. A 141 leadott szavazatból 131 Horthy Miklósnak szavazott bizalmat, Apponyi Albert 7 voksot kapott, 3 szavazat érvénytelen volt.
1919 novemberétől a pártpolitikából magát távol tartó nagybányai Horthy Miklós pozíciója rendkívül gyorsan erősödött, országos támogatottsága mellett az antant hatalmak rokonszenvében megnyilvánuló külső támogatottság is egyértelmű volt.

Egy törvénycikk értelmében a kormányzó sérthetetlen volt, és a királlyal azonos büntetőjogi védelemben részesült. A Nemzetgyűlés gyakorolta a törvényhozó hatalmat, a Kormányzó pedig, a Nemzetgyűlésnek felelős minisztériumon keresztül a végrehajtó hatalmat. Horthy Miklós megválasztásával beadta lemondását a Huszár kormány. 1920. március 10-én Simonyi-Semadam Sándort nevezte ki miniszterelnökké Horthy Miklós Kormányzó Úr.