Termékajánló

Partnereink

Szállítási módok-árak.

 

Hírek

2020.06.04

Termék részletek



Viszontlátásra, hadnagy úr! - Kadosa Árpád

Viszontlátásra, hadnagy úr! - Kadosa Árpád
2 990 Ft
Kadosa (Kiss) Árpád - a volt pécsi IV. hadtest 12. könnyűhadosztályának tartalékos hadnagya (civilben magyar nyelv és történelem tanár). Budapest 1944-1945-ös ostromát követően huszonkilenc hónapig volt szovjet hadifogságban.

Viszontagságos körülmények között megőrzött - gyűrött, egynegyed levelezőlapnyi kis papírdarabokra írt - feljegyzéseinek rendhagyó naplóját már évtizedekkel ezelőtt megpróbálta megjelentetni, de abban az időben még rendre ilyen válaszokat kapott a könyvkiadóktól: „Ugye megérti tanár úr, hogy olyan kéziratot, amelyben nem mutatkozik meg a szocialista emberré válás folyamata, nem nyomtathatunk ki!”

Vagy egy másik: „Kéziratában sok a honfi bánat és Trianon emlegetése, ezen kívül, antiszemita megnyilatkozásokat vélünk benne felfedezni.”

Ez utóbbit én ugyan nem találtam meg benne - írja Kadosa Árpád könyvének előszavában - az előző megjegyzésekről pedig azt tartottam, hogy meghamisítanám a kort, ha nem úgy ábrázolnám, mint ahogy átéltem, mint amilyen volt.

A könyv - a már fent leírtak miatt - végül is csak 1989-ben (és akkor is csak erősön cenzúrázva!) jelenhetett meg. Ez az új (bővített és átdolgozott kiadás) azonban már az eredeti kézirat teljes szövegét tartalmazza!

Nem csak elolvasni, de elgondolkodni is érdemes rajta!. 252 oldal.
  • Cikkszám
    576900