Termékajánló

Partnereink

Szállítási módok-árak.

 

Hírek

2020.06.04

Termék részletek



Cey-Bert Róbert Gyula: 1526: A végzetes mohácsi úttévesztés

-13%
Cey-Bert Róbert Gyula: 1526: A végzetes mohácsi úttévesztés
4 600 Ft
Akció: 3 990 Ft
Kezdete: 2023.09.22   A készlet erejéig!
"A VÉGZETES MOHÁCSI ÚTTÉVESZTÉS"



„Hazánk sokszor volt már olyan történelmi válaszúton, amikor a jó vagy a rossz döntés meghatározó módon befolyásolhatta - volna - nemzetünk további sorsát. Ezekre kivételes érzékkel figyel fel Cey-Bert Róbert Gyula, és igen érzékletesen tárja elénk az adott körülményeket. Korábbi történelmi regényeiben már megszokhattuk az alapos történelmi tájékozottságot, de itt ő most ennél sokkal többet ad. Bemutatja a lehetőségek mellett az útvesztés kedvezőtlen változatát is, amit 1526-ban is megélt balsorsú országunk. Ebben persze nem csupán önmagunkat okolhatjuk, hanem mindazt a nyugati ellenszelet is, amit Mária királyné személyesít meg - a szerencsétlen sorsú II. Lajos külhoni felesége -, aki tűzzel-vassal a Habsburg érdekeket képviselte.
A valós lehetőségként felkínált török szövetség elveszített lehetőség maradt, a történelmi úttévesztés ismételten csak kudarcaink és tanulságaink sorát gyarapította. A történelmet azonban hiába nevezzük az élet tanítómesterének, ha abból soha nem tanulunk. De nem tanulnak belőle a nyugati hatalmak sem: a kezdettől gyanakvó és keleti népünktől idegenkedő Habsburg-birodalom és a Vatikán helyett azonban most az Európai Unió és az USA vette át ezt a szerepet. És meddig tart még ez az örökös macska-egér harc? Talán mi is tehetünk róla, ha felismerjük, hogy az útválasztás során melyik oldalon is lenne a helyünk.”

Írja a könyv előszavában Dr. Bárdi László egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Ázsia Központjának alapító igazgatója.
  • Cikkszám
    977603