Termékajánló

Partnereink

Szállítási módok-árak.

 

Hírek

2020.06.04

Termék részletekLúdas Matyi avagy a magyar nemes megigazulása - Pap Gábor

-6%
Lúdas Matyi avagy a magyar nemes megigazulása - Pap Gábor
3 500 Ft
Akció: 3 300 Ft
Kezdete: 2023.08.22   A készlet erejéig!
A Két Hollós kiadó gondozásában 2011-ben jelent meg PAP GÁBOR ezen legújabb könyve, „Lúdas Matyi, avagy a magyar nemes megigazulása” címmel.

Ez a kiadvány a Magyar Irodalom Gyöngyszemei Csillagmítoszi Foglalatban sorozat legújabb, immár 2. kötete. (Az első a Bánk bán volt!)

„Észre kellett vennem - igazán nem volt könnyű! - hogy a Lúdas Matyi című elbeszélő költemény végső soron nem a címszereplő, hanem éppenséggel Döbrögi úr, a magyar nemes rejteki beavatás-története. Matyi ebben a folyamatban a beavatás eszközlője.

Mint valami bölcs Zen-mester, ő is botütésekkel rögzíti bele a nehézfejű tanítványba a számára létfontosságú tudnivalókat. (Ne felejtsük el: a Merkúr-működés a maga legmagasabb fokozatában a filozófusok Merkúrja címet viseli, mítikustörténeti szinten pedig a legismertebb képviselője a háromszor magasztos Hermész Triszmegisztosz!)

Fazekas Mihály elbeszélő költeményének cselekménye ezek szerint így is summázható: a magyar nemes megigazulása. Voltaképpen magára - igazibb, eredendő magára - találása.

Már az 1815-ös bécsi kalózkiadás szerkesztője, Kerekes Ferenc is ezt a mozzanatot hangsúlyozza a műhöz írt Elöljáró beszédjében.

- Mi tetszett neki kiváltképpen ezen kis munkában?

„...egyszersmind Döbrögi úrnak
Pédátlan példás megjobbúlása is egybe
Úgy szívemre hatott, hogy azonnal, mint Matyi, én is
Háromszor tettem fogadást, hogy közrebocsátom”...

„Hogy ez a megigazulás nemcsak üres szemfényvesztés vagy naiv ábránd, hanem gyökerekig ható valódi megújulás is lehetett, azt nem a mítikus, hanem a hétköznapi értelemben vett történelem színpadán tudjuk igazolni.

- Mivel? A magyar nemességnek végre a nevéhez méltó, korszakos jelentőségű tettével: a jobbágyság 1848-ban történt felszabadításával”.
  • Cikkszám
    362464